zondag 13 januari 2013

Biefstuk met aardappel

Ik las op Foodlog een stukje over de weldaad van aardappels, althans bij ratten ten aanzien van de samenstelling van de bacterie-flora in de dikke darm.

Het artikel zelf kon ik niet lezen, wel de abstract.

Wat zegt dit artikel eigenlijk? Dat wanneer er onverteerde eiwitten in de dikke darm komen, deze gefermenteerd worden door bacteriën (en gisten, schimmels en wat er nog meer in de dikke darm leeft). Hierbij komen potentieel schadelijke stoffen vrij. Wanneer er onverteerde koolhydraten in de darm komen, worden deze eveneens gefermenteerd door micro-organismen.
Bij een eiwitrijkdieet gaan micro-organismen overheersen die eiwitten kunnen fermenteren, bij een koolhydraatrijkdieet gaan micro-organismen overheersen die koolhydraten kunnen fermenteren, voor zover deze stoffen althans niet in de dunne darm zijn afgebroken en geresorbeerd. Overigens kunnen bij fermentatie van koolhydraten ook potentieel giftige producten ontstaan (alcoholen bijvoorbeeld en methaan).

Nu leven er in en op het menselijk lichaam meer bacteriën dan dat het lichaam cellen bevat, en het is, denk ik, niet te zeggen hoe onze darmflora zou moeten zijn. Bij onze geboorte worden we gekoloniseerd door micro-organismen van onze moeder uit haar darm en vagina. Daarna krijgen we van allerlei micro-organismen aangeboden van andere wezens. En tenslotte wordt deze flora nog beïnvloed door wat we eten en eventueel aan antimicrobiële middelen binnen krijgen.
Dit is al lang bekend en wordt ook therapeutisch gebruikt. Bij levercirrose bijvoorbeeld krijgt de patiënt lactulose, een niet verteerbare en resorbeerbare suiker. Hierdoor verschuift de dikke darmflora naar een gistingsflora in plaats van een rottingsflora, waardoor er minder eiwitafbraakproducten in de dikke darm ontstaan. En kennelijk ook bij aardappelen. Hier zal het wel de inuline zijn, die een gunstig effect op de flora heeft bij overmaat aan eiwitaanbod in de dikke darm.

Voor mensen die nu hun darmfora willen veranderen met drankjes: als deze bacterien de maag al passeren, zullen ze alleen overleven bij voldoende voedselaanbod: niet verteerbare koolhydraten dus.

Het lijkt allemaal logisch en helder, maar als ik dat stukje in Foodlog lees en vooral ook de reacties daarop, dan merk ik hoe moeilijk het toch weer uit te leggen is.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten