vrijdag 15 maart 2013

Koken van restjes / uit voorraad

Ik had geen energie om boodschappen te doen. Dus moest ik het doen met restjes en uit de voorraad. Ik had nog een kleine Turkse aubergine. Met tomatenblokjes uit blik maakte ik Za'louk. Van 3 kleine bietjes maakte ik Pancar salatiasi. En met Pilaf met noten en vruchten was dit een copieuze maaltijd.


Za'louk

750 gr aubergines, 500 gr tomaten, gepeld en fijngehakt, 5 tenen knoflook, grof gehakt, zout, 4 eetlepels extra vergine olijfolie, sap van ½ - 1 citroen, ½ theelepel paprikapoeder, flinke snuf gemalen chilipeper, 1 theelepel gemalen komijn, bos bladpeterselie, fijngesneden, bos koriander, fijngesneden, zwarte olijven

prik de aubergines met een puntig mes in. Leg ze op een stuk aluminiumfolie op een bakplaat en rooster ze 45 – 55 minuten in een op 240° C voorverwarmde oven tot ze heel zacht aanvoelen en de schil is gerimpeld. Schil ze zodra u ze kunt vastpakken. Doe ze in een vergiet met kleine gaatjes. Hak het vruchtvlees fijn, en druk er zoveel mogelijk vocht uit.

Kook de tomaten met de knoflook en een beetje zout op laag vuur tot een dikke saus is, roer af en toe. Meng de saus met de resterende ingrediënten door de auberginepuree en breng zo nodig nog eens op smaak met zout.

Strijk de puree om op te dienen uit op een platte schaal en garneer met olijven.

Bron: Claudia Roden. Duizend-en-één smaken. De keukens van Marokko, Turkije en Libanon.

 

Pancar salatasi

1 kg rode biet, zout, 2 tenen knoflook, fijngesneden, ½ l Griekse yoghurt, 2 eetlepels citroensap, 6 eetlepels extra vergine olijfolie, handvol fijngesneden munt of bladpeterselie

Bieten poffen in de oven. 200° 1 ½ uur. Ontvel de bieten en snijd ze in dunne plakken.

Klop de knoflook door de yoghurt en strijk hem op een schaal uit. Schik de plakken biet erop. Klop het citroensap met de olie door elkaar, roer er de munt of peterselie door en lepel hem over de biet.

Bron: Claudia Roden. Duizend-en-een smaken.

 

Sahi mewa pullao

voor 4-6 personen

225 g basmatirijst, 4-1/2 dl water, ½ tl saffraandraadjes, 1 tl zout, 30 g ghee, 50 g gepelde amandelen

1 ui, in dunne ringen, 1 kaneelstokje, in tweeën gebroken, zaad van 4 groene kardemonpeulen, 1 tl komijnzaad, 1 tl zwarte peperkorrels, licht gekneusd, 2 laurierbladeren, 3 el kleingesneden gedroogde mango, 3 el kleingesneden gedroogde abrikozen, 2 el sultana’s, 50 g pistachenoten

1. Spoel de rijst af onder de koude kraan tot het water helder blijft. Laat de rijst in een kom 30 minuten weken. Giet hem af.

2. Breng het water in een pannetje aan de kook. Voeg de saffraandraadjes en het zout toe. Neem de pan van het vuur en laat de saffraan trekken in het hete water.

3. Neem een braadpan of een grote pan met een goed sluitend deksel. Verhit de ghee op matig tot hoog vuur. Schep de amandelen om in de ghee tot ze goudbruin zijn. Schep ze direct met een schuimspaan uit de pan.

4. Doe de uiringen in de pan en bak ze 5-8 minuten onder regelmatig omscheppen tot ze goudbruin zijn. Voeg de specerijen en laurier toe en schep alles circa 30 seconden om.

5. Voeg de rijst toe en schep alles goed om, zodat de korrels rondom met de ghee bedekt raken. Voeg het saffraanwater toe en breng dit aan de kook. Draai het vuur op de laagste stand en voeg de gedroogde vruchten toe. Laat de rijst afgedekt 8-10 minuten koken en neem in die tijd de deksel niet van de pan. Kook de rijst 8-10 minuten tot hij beetgaar is en alle vloeistof is opgenomen.

6. Neem de pan van het vuur en roer de amandelen en pistachenoten luchtig met een vork luchtig met een vork door de rijst. Voeg eventueel nog wat zout toe. Laat de rijst afgedekt nog 5 minuten staan.

Bron: Beverly Leblanc. De Keuken van India

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten