zondag 31 augustus 2014

Pruimen-appeljam

Ik had dus nog pruimen over van gisteren. Geinspireerd op de jam van mijn schoonzus ( Het geheim zat hem natuurlijk in de biologische pruimen uit onze tuin:) En verder: pruimen schoonmaken en halveren, mengen met klein beetje appel (had ik gedaan omdat we een paar valappels hadden van de Alkmene boom), kaneelstokje, paar kruidnagels en klein beetje rasp van citroen. En natuurlijk Van Gilse Geleisuiker Speciaal (niet teveel). Dit prutje ca. 2u gewoon laten staan om de smaken goed te laten mengen. Daarna nog enkele minuten koken en klaar.), heb ik daar pruimen-appeljam van gemaakt. De overbuurvrouw gaf mij appels van haar appelboom; volgens haar waren het moezende appels.

Ik had schoongemaakt zo'n 750 g pruimen in stukjes en deed daar, schoongemaakt en in kleine stukjes gehakt, appel bij tot totaal 1 kg fruit, het sap van 1 citroen, 1 tl kaneelpoeder, 1/2 tl geraspte nootmuskaat, 1/2 tl fijngewreven kruidnagel en een stukje fijngehakte gember, ca 1 eetlepel. 500 g suiker en 25 g pectinepoeder, een en ander goed gemengd en ca 1 uur laten macereren en daarna 5 minuten doorkoken. Ik vulde er 7 220 ml Weckpotjes mee, die ik 10 minuten steriliseerde.

Dit is het resultaat:


Het bleken dus niet-moezende appels te zijn. Het restje jam in de pan smaakte lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten